Jako přihlášený uživatel máte možnost nastavit si zobrazení Heureky.

Zobrazit původní Heureku

Jak vybrat varnou desku?

Varná deska je jedním z nejdůležitějších spotřebičů každé kuchyně, ne-li tím úplně nejdůležitějším. Výběr varné desky byste proto neměli podcenit. Třebaže hlavní funkcí každé varné desky je produkovat teplo, některé typy jdou mnohem dál a dokáží z obyčejného vaření vytvořit doslova neobyčejný zážitek.

  • Jana, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 8 minut

Typy varných desek

Plynová varná deska

Plynové varné desky jsou starou dobrou klasikou, na kterou mnoho lidí a profesionálních kuchařů nedá dopustit. Jsou totiž cenově dostupné, dobře se na nich reguluje rychlost ohřevu a při otočení knoflíkem můžete okamžitě upravit sílu plamene.

  • Okamžité zahřátí

  • Plamen se rychle a snadno reguluje

  • Automatické zapalování

  • Nutnost přípojky plynu či připojení k propan-butanu

  • Hůře se udržuje

  • Plyn vytváří vlhký a mastný povrch

Více o plynových varných deskách

Nemusíte se ani bát manipulace s plynem, plynové varné desky mají totiž zabudovanou pojistku. Takže pokud se stane, že vám na plotně přeteče hrnec s těstovinami a oheň voda uhasí, pojistka automaticky zastaví přívod plynu.

Plynové varné desky se nejčastěji zapalují za pomoci elektrického zapalování. Podstatou elektrického zapalování je elektrický výboj, který plotýnku zapálí. Stačí jen otočit kolečkem a zamáčknout jej. Tento způsob zapalování ale vyžaduje zapojení desky do elektrické sítě. Ke klasickému ručnímu zapalování potřebujete sirky nebo zapalovač.

Varné desky plynové


Indukční varná deska

Indukční ohřev je v porovnání s ostatními druhy ohřevu nejefektivnější a ztráta tepla je minimální, výrobci uvádí maximálně 10 %. Teplo totiž není rozptylováno do okolí, ale zahřívá se pouze dno hrnce pomocí magnetické technologie. Jakmile tedy odstraníte hrnec z varné desky, ohřev se okamžitě ukončí a plotýnka rychle vychládne. Indukční ohřev je také ze všech druhů ohřevů nejrychlejší. Při vaření na indukci je však nutné používat speciální nádobí na indukci s feromagnetickým dnem.

  • Minimální tepelná ztráta

  • Úsporný provoz

  • Nejrychlejší ohřev

  • Jídlo, které ukápne na varnou desku se nepřipálí

  • Velice snadná údržba

  • Litr vody ohřeje za cca 2 minuty

  • Existují i varné desky, které lze připojit už i na jednu fázi

  • Vyšší pořizovací cena

  • Vyšší hlučnost

  • Nutnost používat speciální nádobí

  • Často jsou k připojení zapotřebí dvě až tři fáze

Více o indukčních varných deskách

Co se týče technologického pokroku, právě indukční varné desky za sebou nechávají všechny ostatní typy varných desek. Mnohé mají řadu moderních funkcí, jako je booster, díky němuž dosáhnete během chvilky maximální teploty, oválná zóna pro nestandardní tvary a velikosti nádobí, propojení varné desky a digestoře pomocí funkce Hob2Hood, díky níž se odsavač par sám aktivuje anebo může mít ve varné desce rovnou zabudovaný odsavač par, který páru strhává a odsává štěrbinou umístěnou ve varné desce. Ty technologicky nejvyspělejší varné desky mohou mít v sobě zabudovanou i teplotní sondu, díky níž lze mimo jiné připravovat pokrmy metodou sous-vide.

Indukční varné desky


Sklokeramická varná deska

Na první pohled sklokeramická deska svým vzhledem připomíná indukční varnou desku, ve skutečnosti se ale jedná o praktičtější a modernější náhradu litinové plotýnky. K ohřevu totiž využívá elektrickou energii.

  • Cenově dostupná

  • Není potřeba žádné speciální nádobí

  • Jednoduchá údržba

  • Kompaktní moderní vzhled

  • Vaří zcela bezhlučně

  • Energeticky náročnější než indukce

  • Delší doba zahřátí

  • Delší doba chladnutí varných zón

  • Omezené možnosti regulace výkonu

  • Produkují více nadbytečného tepla

Více o sklokeramických varných deskách

Sklokeramická varná deska má však oproti litinové varné desce díky kompaktnímu povrchu nižší energetické ztráty a snadno se udržuje. Funguje na principu topných spirál, které nahřívají varné zóny. Že varná zóna dosáhla požadované teploty, poznáte podle zabarvení plotýnky dočervena. Velkou výhodou je, že na sklokeramické varné desce nemusíte používat žádné speciální nádobí. Její nevýhodou je obvykle delší doba vaření, vytváření nadbytečného tepla a delší doba chladnutí.

Některé sklokeramické varné desky mají však funkci pro bleskové zahřátí, které se říká booster. Pro rychlejší ohřev se do některých sklokeramických varných desek instalují tzv. halogenové zóny. Právě díky skleněným spirálám naplněným halogenovým plynem se plotýnka zahřeje na vysoký výkon velmi rychle.

Sklokeramické varné desky


Kombinovaná varná deska

Kombinovaná varná deska spojuje výhody jednotlivých typů varných desek. Existuje buď kombinace indukce a sklokeramiky, indukce a plynu nebo sklokeramiky a plynu. Právě kombinovaná varná deska s plynem je skvělou volbou pro domácnosti, kde častěji dochází k výpadku elektřiny. Je také výborným kompromisem pro domácnosti, které se nemohou rozhodnout mezi elektrickou varnou deskou a plynem.

  • Spojuje výhody jednotlivých typů varných desek

  • Když vypadne elektřina, můžete vařit na plynu

  • Skvělý kompromis, když se nemůžete rozhodnout pro typ varné desky

  • U kombinace s plynem je nutná přípojka na plyn

  • Vyšší pořizovací cena

Kombinované varné desky


Litinová varná deska

Velkou výhodou litinových elektrických varných desek je jejich cenová dostupnost. Nevýhodou je v porovnání s ostatními typy varných desek dlouhá doba zahřátí a déle také trvá, než plotýnka vychladne. Spotřeba je u tohoto typu varných desek vysoká a využití energie dosahuje maximálně 60 %. Litinové varné desky se z trhu postupně vytrácejí a nahrazují je moderní indukční a sklokeramické varné desky.

  • Cena

  • Vysoká odolnost

  • Dlouhá doba zahřátí a chladnutí plotýnek

  • Vysoké množství zbytkového tepla

  • Energeticky neefektivní

  • Spotřeba

Na co se při výběru zaměřit

Výkon a příkon

Varné desky mají rozdílně velké varné zóny a za celkový výkon varné desky se považuje součet jednotlivých hodnot všech plotýnek, někdy se ale také uvádí výkon pro každou plotýnku zvlášť. Minimální celkový výkon u klasických čtyřhořákových plotýnek by se neměl dosahovat méně než 6000 W, nižší výkon už není žádoucí, protože byste museli čekat podstatně delší dobu, než se jídlo uvaří. Pamatujte však na to, že varné desky s méně plotýnkami budou mít výkon přirozeně nižší, protože je plotýnek méně. Nejmenší varná zóna mívá zpravidla 1200 W, středně velká zóna 1700 W, velká varná zóna 2300 W a WOK hořáky dokonce 4000 W.

Způsob zapojení

Zapojení varné desky je nezbytné věnovat dostatek pozornosti, a to ze tří důvodů: kvůli bezpečnosti, ideálnímu fungování a také kvůli platnosti záruky. Všechna tři kritéria zajistí pouze instalace provedená odborníkem s příslušným osvědčením, ať už se jedná o připojení na plyn, nebo na 220/360 V.

Některé indukční varné desky lze zapojit na 220 V i 360 V, mnohé jsou však určeny pouze pro jeden typ sítě a jejich nevhodné zapojení na jiný příkon by vám mohlo způsobit velké nepříjemnosti.

Proto si vždy ověřte u výrobce, na jaký typ sítě se doporučuje vámi vybranou desku zapojit.

Vždy je důležitá hodnota proudového jističe, který je možné pro varnou desku vyhradit, a také materiál, průřez a celkový stav elektrického kabelu, jenž vede od domácích jističů k místu, kde bude deska instalována. Při zapojení na 1 fázi (1 x 230 V) by jistič měl mít hodnotu minimálně 32 A a průřez jednoho vodiče v kabelu 6 mm². To je leckdy nesplnitelné, a navíc by dodavatel elektrické energie chtěl vysoké paušální poplatky. Proto je lepší zapojení na 3 fáze (3 x 230 V/50 Hz) s hodnotami jističe 16 A (tedy celkem 3 x 16 A) a průřezem jednoho vodiče v kabelu 1,6 mm². Pro pořádek je třeba zmínit, že varná deska ve skutečnosti využívá pouze 2 fáze, 3. fázi lze použít pro napájení elektrické trouby. U indukční varné desky je potřeba ohlídat splnění ještě jedné podmínky. Její spodní část je totiž osazena větráky, které potřebují nasávat a vyfukovat vzduch. Po usazení varné desky do montážního otvoru by měla mezi spodní stranou varné desky a další překážkou zůstat minimálně 60mm mezera a mělo by se zajistit, aby do tohoto prostoru mohl přicházet vzduch. Stejně důležitý je druhý požadavek na zajištění odvodu teplého vzduchu mřížkou ve spodní části varné desky, kde by po instalaci měla pod pracovní deskou zůstat mezera alespoň 5 mm.

Velikost a počet plotýnek

Nejběžnější je varná deska se čtyřmi plotýnkami a pohodlně na ní uvaříte jídlo pro celou rodinu. Indukční a sklokeramické varné desky bývají někdy vybaveny oválnou zónou, díky které se plotýnka zvětší a můžete na ni položit i velký hrnec. Některé indukční desky dokonce i velikost hrnce samy rozpoznají. Jiné indukční desky jsou vybaveny tzv. flexi zónou, která umožňuje propojení dvou varných zón a vytvoří tak větší plochu. Existují dokonce i takové varné desky, u nichž se dají propojit všechny varné zóny v jednu, a můžete tak využít plochu celé varné desky.

Využití plochy celé varné desky je díky flexi zóně velkou výhodou

Plynové varné desky se nejčastěji vyrábějí se čtyřmi hořáky, můžou být ale také větší s pěti či šesti hořáky. Pro méně početné domácnosti, malé kuchyně, chalupy či uživatele, kteří toho příliš nenavaří jsou vhodné dvouplotýnkové nebo jednoplotýnkové plynové varné desky.

Jak velký hrnec můžete položit na plynovou varnou desku, poznáte podle velikosti plotýnky. Vyrábějí se ale také plynové varné desky s velkým a výkonným WOK hořákem, na kterém můžete buď pořádně rozpálit pánev anebo položit velký hrnec.

Ovládání

U varných desek se setkáte se dvěma způsoby ovládání. Nejjednodušší je to u plynových varných desek, ty se totiž ovládají otočnými kolečky a mívají automatické zapalování.

Indukční a sklokeramické varné desky bývají nejčastěji vybavené dotykovým ovládáním se zvukovou odezvou, ale existuje i několik typů indukčních a sklokeramických varných desek, které se ovládají mechanicky otočným kolečkem. U dražších modelů se můžete setkat i s ovládacím displejem a navolit si na něm například vaření rýže.

Díky funkci flexi zóna se dají plotýnky varné desky spojit a můžete tak vytvořit jednu obrovskou varnou plochu

Design a materiál

I u designu máte na výběr širokou škálu možností. Od retro stylu připomínajícího babiččino vaření na venkově po ultramoderní přístroje, kde nejpokročilejší technické vybavení jde ruku v ruce s futuristickým designem. Výrobci stále přicházejí s novými prvky a řešením detailů – od tvaru knoflíků až po zkosení rámečku v místě zapuštění desky do kuchyňské linky.

Materiál desky

Můžete si zvolit z několika materiálů základní desky. Dříve obvyklý smalt je sice nejlevnější, ale ve velké míře jej dnes vytláčí především sklo. Dalšími materiály varných desek je nerez a sklokeramika.

Funkce

  • Indikátor zbytkového tepla - touto funkcí je vybavena většina sklokeramických desek. Informuje vás o tom, která plotýnka je ještě horká. Díky tomu se nespálíte a také můžete zůstatkové teplo využít pro ohřátí již uvařeného jídla.
  • Časovač - vám dá možnost nastavit dobu, po které se varná deska sama vypne.
  • Pojistka plamene - zajišťuje bezpečnost používání plynové varné desky. Dojde-li k náhodnému zhasnutí jednoho z plamenů na desce například vlivem vylité polévky nebo průvanu, automaticky se zablokuje přívod plynu do všech hořáků.
  • Integrované zapalování - je užitečnou funkcí pro plynové varné desky. Díky němu se vybraný hořák zapálí automaticky po stisknutí a otočení příslušného knoflíku.
  • Dětský zámek - funkce, jejíž aktivací zablokujete ovládání varné desky. Nehrozí tak možné přeprogramování, zvýšení teploty, nežádoucí zapnutí hořáku či zastavení vaření.
  • WOK plotýnka - jedná se o turbohořák určený smažicí pánve. Má výrazně vyšší výkon než běžná plotýnka. WOK najdete u dražších plynových, indukčních a sklokeramických varných desek. Může mít jeden až tři okruhy.
  • Booster - někdy také JetStart nebo Sprintstart, umožňuje rychlé zahřátí vybrané plotýnky na maximální výkon. Šetří čas, ale zvyšuje spotřebu.
  • Hob2Hood systém umožňuje dálkovou komunikaci varné desky s odsavačem par. Tato nadstandardní funkce při vaření automaticky zapne osvětlení a spustí ventilátor odsavače.
  • Existují také varné desky s integrovanou digestoří přímo ve varné desce. Výkon digestoře se automaticky přizpůsobuje a čím vyšší teplota je, tím výkonnější je také odsávání. Tuhle digestoř oceníte, pokud máte varnou desku na ostrůvku. Digestoř vám nebude bránit ve výhledu a narušovat celkový design kuchyně.

Příslušenství

Vařiče

Hrnce

Hrnce na indukci

Sady nádobí

Pánve

Pánve na indukci

Kuchyňské náčiní

Čisticí prostředky na spotřebiče

Nejčastější otázky

Jak mám varnou desku čistit?

U plynových varných desek je nejsnadnější na údržbu je smalt, nejdou na něm totiž vidět tolik šmouhy. Skleněné a nerezové varné desky musíte leštit pečlivěji, protože na těchto materiálech jdou všechny šmouhy mnohem snáze vidět. Práci při leštění také znesnadňují hořáky, které hadříku stojí v cestě. Naštěstí existují přípravky přímo určené na varné desky, se kterými jde údržba jedna radost. Oproti tomu čištění indukčních a sklokeramických desek je procházkou v růžovém sadu. Nemusíte se vyhýbat hořákům a mnohdy stačí jen několik tahů hadříkem po varné desce.

Skvělé na vyleštění skleněných a sklokeramických desek jsou také přípravky na čištění oken.

5 tipů na údržbu varné desky

  • Čistěte varnou desku hned po vychladnutí. O varnou desku se vyplatí pečovat pravidelně, nenechávejte její mytí až na chvíli, kdy je plná zbytků jídla a mastnoty. Pokud ji umyjete hned, půjde vám čištění snáze.
  • Stačí houbička a čistič. Na běžnou údržbu vám postačí jemná houbička na nádobí a k ní čistič na příslušný povrch.
  • Vyleštěte povrch. Po umytí vyleštěte plochu utěrkou z mikrovlákna nebo papírovou utěrkou.
  • Předvídejte. Hodně práce si můžete ušetřit už při samotném vaření. Stačí, když budete s hrnci opatrně manipulovat a každou vylitou kapku ihned setřete.
  • Co když to nejde? Na odolnější skvrny se vyplatí pořídit si speciální silnější sprej či krém a také čisticí škrabku.
Jak jednoduše poznám nádobí, které je vhodné k použití na indukci?

Nádobí vhodné na indukci poznáte podle symbolu cívky nebo přiložením magnetu ke dnu hrnce. Pokud se magnet na dně hrnce udrží, bude na indukci fungovat.

Jsou u plynových sporáků lepší mřížky ke každému hořáku zvlášť, nebo spojené?

Mřížky pro jednotlivé hořáky se vám snadněji vejdou do myčky nádobí, ale mohou být při vaření nestabilní. Spojené mřížky bývají stabilnější. Je ale také potřeba vybrat kvalitní provedení mřížky, ta se vyrábí buď z litiny, nebo ze smaltu. Mřížka nesmí z hořáku padat ani její posunutí nesmí být příčinou převržení hrnce na zem.